LEVOČA: Porota ocenila nevidiacich recitátorov a autorov

25.11.2012 Levoča

Levoča 25. novembra (TASR) – Slávnostným galavečerom sa v sobotu (24. 11.) večer skončil 16. ročník Dní Mateja Hrebendu. Celonárodná súťaž nevidiacich a slabozrakých recitátorov a literárnych tvorcov nesie názov podľa mena nevidiaceho šíriteľa kníh a autora príležitostných veršov, ktorý žil v 19. storočí.

Riaditeľka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Ivana Potočňáková dnes pre TASR uviedla, že na prehliadke sa predstavilo viac ako 40 súťažiacich účastníkov z celého Slovenska v niekoľkých kategóriách. Najlepšie práce zazneli v rámci galavečera, na ktorom si víťazi prebrali ocenenia.

V autorskej časti sa víťazom v kategórii próza stal Andrej Lörincz, v poézii porota prvú cenu neudelila a na druhom mieste skončila Klára Mirgová.

V prednese poézie v kategórii detí zvíťazil Alojz Koprda (Levoča), medzi dospelými si najlepšie počínala Monika Porubčanská (Žilina) a medzi seniormi Ľudmila Grichová (Levoča).

V umeleckej interpretácii prózy v kategórii detí zvíťazil Stanislav Šidla (Bratislava), v kategórii dospelých Michal Herceg (Trakovice) a medzi seniormi dominovala Anna Mišáková (Levoča). Okrem toho sa súťažilo aj v kategórii hlasové divadlo. Víťazstvo nakoniec získalo Školské divadlo pri ZŠ internátnej v Levoči.

Súčasťou dvojdňového podujatia boli aj workshopy, v rámci ktorých mohli autori a recitátori diskutovať o literatúre a písaní so spisovateľom Michalom Hvoreckým. Recitátorom sa zasa venovali Jaroslava Čajková a Peter Zemaník. Rozbor autorských prác viedli Ján Petrík, Daniela Dubivská a Peter Karpinský.

Podujatie zorganizovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorej členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci a rodičia. V súčasnosti má viac ako 4700 členov združených v 68 základných organizáciách.
 

Vyberte región